Windmolens

Windmolens stuiten vaak op bezwaren.
Ikzelf heb er een paar in “mijn” uitzicht staan. Stuk of tien, op zo’n tweeduizend meter afstand.

IMGP1069
reuze handig!

Ik vind ze mooi om te zien maar ook reuze handig. Windsnelheid en -richting zijn met één blik op de molens meteen bekend. De keuze voor de fiets, benenwagen, auto of 3-zitsbank is altijd snel gemaakt. (Het is nog wel eens lastig te zien wanneer de molen precies naar me toe of van me af gericht is, gaan de wieken voor- of achter de mast langs? Heb dat gisteren eens van dichtbij bekeken en ik weet nu dat wanner de  molen rechtsom draait hij naar je toe gericht is voor zover je een molen hij kunt noemen.)

Horizonvervuiling is het belangrijkste argument tegen. We willen een stilstaand uitzicht, geen draaiend uitzicht. Dat de bomen en wolken bewegen is nog tot daar aan toe maar die molens gaat echt te ver behalve diegene die er al stonden, met vier wieken, want dat is prachtig en traditie, dat lichten we ’s nachts extra uit met grote lampen, net als al het andere wat ouder is dan pak ‘m beet 80 jaar en hoger dan vijftien meter.

In Duitsland pakken ze het slimmer aan. De windmolens naast het dorp zijn van het dorp en het hele dorp profiteert van de opbrengst. Dat is logisch und damit: weg bezwaren.

Duitse molens

Bovendien snappen de Duitsers dat molens ook mooi kunnen zijn. Ze verven strepen op de wieken en brengen rode knipperlichten aan die ’s nachts een feeërieke aanblik geven.
Dass ist doch viel tele-tubbie-fröhlicher?