Wadzitten

foto wadzitten
Wadzitten is het betreden van het wad bij laag- of hoogwater en plaats nemen. Wadzitters zitten bij voorkeur op landhoofden en dan bij voorkeur op het uiterste puntje. Bij het wadzitten hoeven geen prielen en geulen te worden doorwaad, van een moeilijkheidsgraad is dan ook nauwelijks sprake. Wadztten kan bij alle weersituaties, alleen de plek zal variëren met het weer. Bij windstilte tot windkracht 3 op het uiteinde van een landhoofd, bij orkaankracht direct achter de zeedijk.

In Nederland is wadzitten mogelijk tussen het vasteland en de eilanden Terschelling, Ameland, Engelsmanplaat, Schiermonnikoog, Simonszand en Rottumeroog. Het zitten bij Terschelling is alleen geschikt voor zeer ervaren zitters, en zitten bij Rottumerplaat is vanwege de bescherming van de natuur niet toegestaan. Ook tussen Texel en Vlieland wordt door enkele zeer avontuurlijk ingestelde wadzitters gezeten.

Ook bij het Duitse eiland Borkum, dat voor de Groningse kust ligt, kan gezeten worden. Deze bijzonder zware en lange zit is voor zover bekend nog maar twee keer gelukt.

Ook bij diverse Noord-Friese Waddeneilanden kan gezeten worden, waaronder Pellworm de Halligen. Sommige eilanden zijn onderling verbonden, zoals Föhr en Amrum. Voor de minder getrainde wadzitter is het Deense eiland Mandø een echte aanrader.

Hoewel wadzitten voor onervaren mensen onder extreme omstandigheden riskant kan zijn, is het toch toegestaan zonder leiding van door de overheid erkende wadgidsen.

De techniek is simpel, men klimt over de zeedijk (niet bij orkaankracht) en neemt plaats. Rekening houden met andere mensen is overbodig daar deze er meestal niet zijn.

Speciale aandacht bij het wadzitten verdienen de vogels die zich vaak ophouden op juist die plekken waar het goed wadzitten is. Wanneer u vergezelt wordt door één of meerdere wadvogels zult u een prachtige zit hebben, vogels zijn de mens ver vooruit in het wadzitten. Het zijn bovendien prettige stilte-partners.

Natuurlijk heeft de wadzitter de plicht om de vogels zo weinig mogelijk te verstoren. Dit doet u door rustig te bewegen terwijl u uw zitplek nadert. Dat er in de winter al vogels opvliegen zodra uw hoofd boven de zeedijk uitsteekt is niet uw schuld, de vogels zijn in die periode niet zoveel drukte gewend.