Uniek

‘En, wat maakt uw uitvaart uniek ?’ wordt mij gevraagd vanaf een billboard. Ik neem aan dat ik er voor dien te zorgen dat mijn uitvaart een origineel tintje krijgt. Een live-verbinding vanuit de kist? De baar voort laten duwen door onze tamme ratten? Ik ben nog zo krampachtig bezig om iets bijzonders van het leven te maken dat ik maar niet toekom aan het regelen van mijn uitvaart. Of is het vooruitzicht lijfelijk in het middelpunt van de belangstelling te staan de oorzaak? Een feestje bij een ander is altijd leuker.

Misschien dat de grootgrutter die een post-mortem-bling-verlangen bij mij heeft aangericht suggesties heeft. Onder het kopje uitvaartideeën staan er, tot mijn blijde verrassing, driehonderdenvijftig (subtiel)verschillende. Overzichtelijk gegroepeerd rond thema’s als Hollands, Eenvoud, Bourgondisch of Hobby. Ik mag per koets, fiets-aanhanger (of bakfiets), rouwcaravan, motor-met-zijspan, wandelende stoet met dragers, grijze (of rode) mercedes de laatste reis maken. Ook een touringcar waar de hele familie en de kist in past is mogelijk, gelieve alleen in uiterste nood van het toilet gebruik te maken, de bar zal pas op de terugreis geopend zijn, wordt het te koud achterin laat het dan vooral weten aan uw chauffeur.

Driehonderdenvijftig lijkt een boel maar is een beetje als je bedenkt dat er per dag zo’n kleine vierhonderd mensen overlijden in ons landje. En dan gaan we nog uit van normale weersomstandigheden zonder ondermaats presteren van het Nederlands elftal. De kans is dus aanwezig dat wanneer ik vertel dat mijn asresten in twee grote witte ballonnen zullen opstijgen de buren zullen zeggen ‘Dat hebben ze met oom Kees ook gedaan, héél bijzonder!’. Waar slaan uitvaartverzorgers de plank mis? Hun genetisch bepaalde voorkeur gaat uit naar verassen en niet verrassen. Ooit een lijkwagen gezien met pech?

uniekWaarom niet gebruik maken van het openbaar vervoer? Of een pakketdienst? Totaal onvoorspelbaar hoe laat en achter welke heg je weer opduikt. Als pakket mag ik maximaal 120 x 80 x 80 cm en 70 kg bedragen. Daarmee is de kist ook meteen de sleur ontstegen en geeft de uitvaart net even het laatste duwtje om af te vallen. En waarom in een bedompt donker kamertje gaan liggen wat vierhonderdvijftig euro moet kosten voor zes werkdagen? Daar gaat niet veel gebeuren! Boek een last-minute en je ligt aan de Turkse Riviera. En waarom de oven van het crematorium, die onveranderlijk drie kilo lichtgrijs as per persoon produceert, huren? Waarom niet een open vuur op eigen tuin? Nog maar de vraag of je de overblijfselen dan ook met vuurpijl en spectaculaire knal weet te weg te werken! Ook op dit vlak meer kans op creatieve uitdagingen. Hoe los je het op als het op U-day giet van de regen en de vlam niet wil vatten? Toch maar een graf graven?

Voor mij is het duidelijk. Ik zeg de verzekering op en vaar op eigen-onhandige-wijze zelf uit. Gegarandeerd uniek! Helaas vervalt het graven van mijn eigen graf als optie. Bij de gemeente zeggen ze dat dit niet is toegestaan wegens instortingsgevaar. Het zou zo maar mijn dood kunnen worden!