Tijdnodig

Foto op 29-12-2013 om 22.36

Wat heeft dit hopeloos achterhaalde analoge-wegwerp-foto-toestel wat jouw moderne digitale camera niet heeft?

Dit toestel heeft Tijdnodig. Tijdnodig houdt in dat je jezelf wekenlang in de meest acrobatische houdingen wringt om spectaculair prachtige foto’s te maken zonder enig idee of dat ook het geval is. Je bent daarnaast zeer zuinig met foto’s maken want er zitten maar zevenentwintig foto’s op een rolletje*. Als het rolletje dan, vaak eindelijk!, omdat we wel drie keer nadenken of het nou echt wel een foto waard is en negen van de tien keer terecht besluiten van niet, vol is brengen we het naar de lokale middenstander die het in een foto-envelop** stopt na onze naam en adres op de envelop genoteerd te hebben. Vriendelijk groetend verlaten wij de middenstander om, achtenveertig uren later mits niet op zondag, de winkel opnieuw te betreden vol verwachting, goede hoop en lichte spanning.

Met licht trillende handen nemen we de door de plaatselijke middenstander aangereikte foto-envelop in ontvangst. Meteen voelen we aan het gewicht van de envelop of de fotosessie mis- of gelukt is. We werpen een vluchtige blik in de envelop om te controleren of de  foto’s ons bekend voorkomen. Het kan namelijk maar zo dat er foto’s van wildvreemden in onze envelop zijn beland. Dat is dan niet de schuld van de middenstander maar van de ontwikkelcentrale*** waar ze heel veel rolletjes tegelijk ontwikkelen**** waardoor er nog wel eens twee of een veelvoud daarvan in de verkeerde envelop wil eindigen.

Snel naar huis fietsen, na afgerekend te hebben als de foto’s inderdaad van ons bleken te zijn, en de envelop op de salontafel leggen. Koffie zetten met koek erbij en het genieten kan beginnen.

Zullen we rechtsom doorgeven? Niet zo ongeduldig we komen allemaal aan de beurt! Daar gaan we. Hé wat hebben we hier? Waar was dit ook maar weer? Wat kijkt Henk chagrijnig. Oh dit was bij Staphorst! Wat hadden we de pest in toen, na anderhalf uur wachten op de wegenwacht, een Nissan stopte en de bijrijder keihard ‘KOOPT EEN NISSAN!’ uit zijn omlaaggeschoven raampje riep. En hier! Wie is dit? Z’n hoofd staat er niet op. Ik ben het niet. Oh dat is Johan, op m’n verjaardag. En deze dan: bewogen! Wat een prachtige wazige kleurenzee,  hahaha! O jee deze is wat donker, zie je wel, ik had wel moeten flitsen! Oooh maar deze is mooi! Wat goed gelukt zeg, prachtig gewoon! Misschien moeten we die maar eens laten uitvergroten. En deze is ook schitterend, wel jammer dat ik weer een vinger voor de lens had. Hé pakjesavond! Stond dat er ook nog op? Wat lijkt onze kamer klein. Hm paddestoelen, volgens mij waren die in het echt wel wat indrukwekkender. En waarom is deze gemaakt? Stukje weiland met lucht? Wat zeg je? Dat stipje. Dat was een ooievaar! Nou zeg daar zie je ook weinig van terug. Was dit dan met onze 25 jaar-bbq? Wat een kloteweer. Dit zijn twee halve foto’s! Wat een grappig effect. Volgende keer even wat beter doordraaien jongens. Ooh deze is weer heel mooi. Iedereen staat er helemaal op! Schitterend deze gaan we bijbestellen voor Oma. Waarom is onze vloer gefotografeerd? Was dat bij het inzetten van het rolletje? Kies dan de volgende keer een boeiender onderwerp ja hahahaaha. Ons vakantiehuisje! Mooi hoor. Wou dat ik er weer zat, nou ja het is bijna weer zo ver.’

Ik zou graag zien dat iedere digitale camera een Tijdnodig-functie krijgt ingebouwd in het menu. Eenmaal Tijdnodig gekozen (onherroepelijke keuze gedurende 1 jaar) is het maximale aantal foto’s per week 2, worden foto’s direct na het nemen ge-upload naar de cloud zonder dat op het display kan worden gecheckt of de foto gelukt is en pas na 1 jaar kunnen de foto’s weer uit de cloud worden gehaald met daarbij natuurlijk kans op verwisseling met foto’s van andere Tijdnodig-gebruikers. Dat wordt weer ouderwets genieten!

Verklarende woordenlijst
:

*Rolletje:
Bedoeld wordt een fotorolletje. Een fotorolletje (ook filmrolletje of film) is een spoeltje met een daarop aangebrachte strook lichtgevoelig materiaal, geplaatst in een lichtdichte cassette. Deze cassette wordt in een analoge fotocamera (als foto boven ) geplaatst. Wanneer er een belichting heeft plaatsgevonden (door het ‘nemen’ van een foto) verandert de chemische samenstelling van het filmpje en het kan dan ontwikkeld en afgedrukt worden op speciaal fotopapier of gescand worden.

**Foto-envelop:
Handige retour-envelop waar het rolletje (zie boven) in gedaan kan worden nadat met pen op de envelop is aangegeven hoeveel afdrukken van ieder negatief gewenst zijn en welke afmetingen de afdrukken moeten hebben. Daarnaast kan op de envelop naam en adres van de eigenaar van het rolletje ingevuld worden ten behoeve van het opsturen van de foto’s en negatieven. De foto-envelop heeft doorgaans een vak voor de verwachte  foto’s en een vakje voor de gegarandeerde negatieven.

***Ontwikkelcentrale:
Gebouw waar rolletjes uit foto-enveloppes worden gehaald en  ontwikkeld waarna negatieven en soms foto’s worden teruggestopt in de, meestal juiste, foto-enveloppes.

****Ontwikkelen:
Het latente*****beeld in een lichtgevoelig materiaal omzetten in een zichtbare afbeelding.

*****Latent:
Nog niet zichtbaar of waarneembaar.