Stoeptegelstapelparadijs

Poort van de Le Roy tuin

Op een steptochtje achter Oranjewoud, genietend van bos, lieflijke huisjes, imposante villa’s, statige lanen en landhuizen valt mijn oog op deze monumentale poort verscholen tussen de bomen. Ik heb nog nooit gehoord van stoeptegelfetisjisme, maar hier woont er blijkbaar eentje!

Snel van de step gesprongen en naar binnen, me onder de poort bedenkend dat de tegels, per tegel toch een slordige 10 kg, los liggen en wanneer de bouwers een contructiefoutje hebben gemaakt ik in een mum van tijd tot stof kan zijn wedergekeerd zoals meneer Pastoor het altijd zo treffend wist uit te drukken.
Achter de poort ligt een stuk bos met daarin een gigantische hoeveelheid restmaterialen van beton, kunstig gestapeld tot imposante bouwwerken. Alsof de Azteken lang geleden een uitwisselingsweekend hebben gehad met Plaatselijk belang Katlijk/Mildam en als dank even hebben uitgelegd hoe men de zaken in Mexico aanpakt als het op bouwen aankomt.
De bewoners van Katlijk/Mildam hebben dit enthousiast en voortvarend opgepakt want het resultaat is werkelijk groots. Een plaatselijke vrijwilliger houdt met een grastrimmertje, een minuscuul paadje vrij voor rondwandelingen maar verder lijkt de natuur naast al het beton ook haar gang te gaan. Wat de functie van al de contructies is, is me totaal onduidelijk maar dat maakt het in mijn beleving juist mooier, ik verbaas me bij iedere stap, als bij een kunstwerk.

Foto0875

Ik loop, blijkt achteraf, in de Ecokathedraal die is opgezet als een “werkplaats waar langdurige processen tussen mens en natuur worden bestudeerd.” Het project is in de jaren zeventig gestart door filosoof/’ecotect’/landschapsarchitect Louis le Roy (1924-2012) en het is de  bedoeling om tot het jaar 3000 door te gaan.

Foto0863Ben je in de buurt van Heerenveen en heb je even tijd? Rij dan richting Katlijk / Mildam en volg het bordje ‘Ecokathedraal’. Het is een echte aanrader, wel insmeren tegen muggen, die houden blijkbaar ook van stoeptegels.

Ben je in de buurt van Heerenveen en heb je wat langer en vaker tijd? Nieuwe bouwers zijn zeer welkom. Op dinsdagmiddag kun je kennismaken met de huidige bouwers en overleggen hoeveel stenen je kan (bij) dragen.
Voor meer informatie en het laatste nieuws kijk je op facebook en ecokathedraal.nl