Spoor ik?

Dertien jaar geleden heb ik onder invloed van een burn-out een Zen-boekje gekocht. Eerst begreep ik er niets van, later begreep ik dat dat nu juist de bedoeling is. In het boekje staat dat je moet handelen zonder een spoor achter te laten. Als een brandend vuur waarbij er niets achterblijft.

Bij mij blijven er meestal toch nog gedachten over. Gedachten als “Dat heb ik goed gedaan!” of “Dat had beter gekund.” of “Wat stom van me!” of “Goh wat gek dat niemand daar wat van heeft gezegd, ik heb er toch heel veel tijd aan besteed, zouden ze het niet mooi vinden of zo ? Misschien moet ik er nog wat aan veranderen, maar dan heb ik wel een wandsteun nodig, morgen maar even langs de bouwmarkt, oh en als ik daar dan toch ben neem ik meteen even een 12mm-T-koppeling mee voor de douchekraan en als ik vanmiddag de oude gaskachel weghaal kan ik gelijk kijken wat ik nodig heb om de nieuwe te monteren, mischien ook wel handig om dan meteen te proberen of de kachel in de kamer met een lucifer wel gaat branden want anders zitten we straks misschien in de kou, want we zijn al weer augustus, voor ik het weet vliegen de hagelstenen me om de oren, strooizout moet ik ook nog halen met die scheve oprit, of ik laat de auto boven op de dijk staan, maar dan moet ik wel krabben, in de garage is handiger, dus strooizout.”

Ik was oprecht verbaasd toen iemand voor het eerst tegen me zei dat je moe kan worden van denken. Denken, wat dan ook, kost energie, net als bewegen.Denk je niet of minder, dan wordt je niet of minder moe. Behalve als je niet bedenkt dat stroooizout nog wel even kan wachten, het is namelijk nogal lastig te aan te komen in augustus.

Wat ik me blijf afvragen is wanneer ik handel in de geest van het bovengenoemde Zen-boekje, dus handelen zonder sporen achter te laten, of, en zo ja wanneer, ik dan strooizout ga halen?

Sneeuwschuiver zou ook handig zijn…