Spectaculair

langpootspininactieMijn leven is de laatste tijd wat eentonig. Sommigen zouden het zelfs saai noemen. Maar vandaag is een uitzondering! Ik zit, zoals altijd rond enen, in de schuur met een boterham en kopje-soep en banaan. De schuifdeur staat wagenwijd open vanwege nazomer. Plots is er een vlieg die zoekend een paar rondjes door de schuur bromt en vervolgens op de onderkant van een balk schuin boven mij gaat zitten. Of is het het hangen? Vlak naast die balk komt een gewekte langpootspin schokkerig in beweging richting de vlieg.
‘Is zo’n potige vlieg niet veel te groot voor zo’n iele spin?’ vraag ik me af. De vlieg gokt op niet en stijgt, bijzonder knap, naar beneden op. Op z’n gemak bromt hij een luchtig rondje en landt drie centimeters van de plaats van vertrek. De langpootspin begrijpt dat langer treuzelen de afstand alleen maar zal vergroten en duikt, na een heuse aanloop, op de vlieg af maar die is alweer gevlogen, waardoor de langpootspin noodgedwongen haar poten spreidt en sierlijk  drie meter door de schuur zeilt om uiteindelijk muisstil neer te storten, pal naast mijn linkervoet!
Vijf lange minuten blijft de langpootspin onbeweeglijk zitten. Dan wandelt ze, alsof er niets is gebeurd, naar de muur en omhoog naar haar plekje bij de balk.

Spektakel op bescheiden schaal.