Rammel

Mijn auto rammelt. Bij een bepaald toerental klinkt er een blikkerige rammel, vermoedelijk iets met de uitlaat. Op een mooie dag in maart ga ik op mijn rug en onder de auto liggen en zie dat de uitlaat is ingepakt in blikken schilden, als een soort harnas, het lijkt me nogal een overbodige constructie. Een beugel die vroeger meehielp om één van de schilden op zijn plaats te houden hangt nu doelloos rond de uitlaat, compleet doorgeroest. Ik zie de beugel, ik weet zeker dat het de boosdoener is, en ik verwijder de beugel. Staand naast de auto start ik de auto, geef flink gas met mijn rechterbeen die onhandig de auto in steekt, en constateer dat de rammel verdwenen is. Het leven is mooi ! Je zoekt, je verandert iets en je hebt gerepareerd (even ervan uitgaande dat de hele uitlaat-harnas=construktie inderdaad overbodig is).

De volgende ochtend bedenk ik mij dat ik niet moet vergeten te genieten van een eventueel niet-rammelen van de auto. Voor hetzelfde geld valt het niet op want wat er niet is doet dat meestal. Ik rijd weg en hoor geen rammel, een tevreden glimlach verschijnt op mijn gezicht. Maar na een tijdje merk ik dat ik de rammel mis. Alleen een bescheiden motorgeluid en wat rijwind begeleiden mijn vooruitgang. Vroeger zette ik stukken karton met een knijper vast op het stangetje van het spatbord van mijn fiets, zodat de spaken van het wiel langs het karton ratelden. Dat maakte flink lawaai en daardoor ging ik veel nadrukkelijker vooruit, met name de omstanders kregen het beter mee. De rammel van mijn auto had hetzelfde effect.

Als ik in het eerste dorp rechtsaf ga richting de grote stad, klinkt ineens de rammel weer en luider dan ooit tevoren. Blijkbaar heeft het harnas de rammelfunctie overgenomen van de beugel, of was het harnas van begin af aan de boosdoener. Nu heb ik een dilemma . Als de uitlaat rammelt erger ik me aan het lawaai, rammelt de uitlaat niet dan mis ik het, één en ander hangt natuurlijk van mijn stemming af. Misschien moet ik iets bedenken waarmee ik de rammel aan en uit kan zetten.