Pas

Voor een rijbewijs of paspoort heb je een pasfoto nodig. Dat de spontane vrolijke pasfoto uit den boze is op officiële documenten was reeds bekend. Men dient er bij te zitten als iemand die zojuist van zijn of haar bed is gelicht op verdenking van een zedenmisdrijf. Geen open glimlach of relaxt het hoofd schuin. Je moet passen binnen een heel nauw kader.

Een nieuw fenomeen voor mij is dat wanneer de brillenglazen ietwat gekleurd zijn de bril af moet want de ogen moeten goed zichtbaar zijn. Bij mij is dat sowieso lastig in verband met de flits. Door de flits klappen mijn ogen spontaan dicht, zeker nu ze in verband met het nauwe kader recht van voren komt. Pas na zo’n vier tot vijf pogingen lukt het me ze open te houden.

röntgenfoto schedelMaar de bril af: je zou toch denken dat je daar minder herkenbaar door wordt. Blijkbaar gaat het niet om herkenbaarheid maar om onveranderlijke feiten, zoals de kleur van je ogen. Is het dan niet handiger om meteen de botstructuur te nemen? Een röntgen-pasfoto?
Bijkomend voordeel is dat iedereen er dan weer vrolijk grijnzend opstaat.