Overstappen

Als kind was ik bereslecht in overstappen. Mijn houtjes bleven steeds achter elkaar haken met een smak op het ijs als gevolg. Ik was overstap-motorisch-gestoord. Uit nood hanneste ik beetje bij beetje de bocht door, er zorg voor dragend dat het linkerhoutje links en het rechterhoutje rechts bleef. Uit evenwichtsoogpunt kon ik daardoor niet vanuit de heupen voorover buigen zoals mijn helden Piet Kleine en hejaa-hejaa-heja-Ard Schenk op TV wel deden. Ik hield het lijf recht waardoor ik er vanuit de verte uitzag als een paaltje wat de hoek omschommelt.

Tot vorig jaar, vorig jaar ben ik overgestapt! Van zorgverzekeraar. Mijn oude zorgverzekeraar heeft het namelijk niet zo op alternatieve geneeskunde en ik daarentegen steeds meer. Mijn ervaringen met ‘alternatieve’ geneeskunde zijn alleen maar positief. Er is tijd, er is aandacht, er is veel boerenverstand. En het is gericht op blijvende oplossingen van niet destructieve aard. Dit in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde die efficiënt budgetten omzet in chemicaliën en hakwerk met als mogelijke bijwerking: de volgende kwaal.

Overstappen houdt in opzeggen. Opzeggen houdt tegenwoordig in een telefoontje van een callcentermedewerker (afdeling retentie) die vertelt dat hij/zij echt heel bedroefd is dat u opzegt en u een mooie korting mag aanbieden op dat wat u net gedacht had opgezegd te hebben. Deze nieuwe marketing-gang-van-zaken zal op zich al heel wat opzeggingen veroorzaken. Het is voordeel wat u niet kunt laten liggen tenslotte. Ik zal van mijn kant in ieder geval wat meer tijd in opzeggen steken, erewoord.

Overstappen houdt ook in: welkomstkado! Ik kon kiezen uit een ware webwinkel, gratis thuisbezorgd! Na lang wikken en wegen koos ik de hangstoel. Hangen is altijd al mijn houding geweest, ik ben een echte hang-volwassene. Met name de mogelijkheid tot schommelen vind ik erg prettig, hobbelpaard en schommel heb ik met liefde zeer uitvoerig tot op het bot versleten. Ook in de auto schommel ik graag. Wegen met veel bochten (zoals door Spannum en Tzum op weg naar Franeker) zijn favoriet. Als die bochten er niet zijn slinger ik gewoon wat in de wilde weg, mini-rotondes vind ik een zegen voor dit kaarsrechte landje.

 

foto hangstoelDe hangstoel werd keurig afgeleverd, zag er goed uit, en hing vlot aan een dikke balk in de schuur. Dat was vorig jaar en ik heb al heel wat uurtjes omgehangen. Tot en met gisteren. Ik hing-en-schommelde lichtjes, daarbij kijkend naar de balk boven mijn hoofd. Plotseling ging die balk een stukje omhoog! Tegelijkertijd voelde ik een vlammende pijn in mijn stuitje optrekkend richting schouders en nek. In een flits zag ik langdurige bedlegerigheid met gênante-ondersteek-taferelen en vollopend eigen risico, gevolgd door een barre-revalidatiewinter-vol-pijn in het reguliere circuit voor me. Achteraf viel het natuurlijk allemaal reuze mee, ik viel tenslotte maar een half metertje. Levendige fantasie is niet altijd even accuraat.

Op het beton liggend heb ik van pure schrik een luide vloek het universum in geslingerd, me wederom verbazend hoe dat oplucht. Ik weet het, het is aangeleerd maar soms moet het even. Godfried Bomans heb ik geprobeerd, het is geen alternatief alhoewel ik zijn humor kan waarderen.

Minitieus onderzoek aan de ex-ophanging van de ex-hangstoel heeft uitgewezen dat er een touw is geknapt. Verassend genoeg niet in de knoop die ik gemaakt heb. De hangstoel: een zorg-wekkend produkt.

Overstappen blijft link.