Hoe veilig zijn rookmelders?

rookmelderAls je in een oud huis met veel hout, creatief installatie-werk en weinig gips woont zijn rookmelders een goed idee. Dus heb ik me vier van die slimme apparaatjes aangeschaft. Ophangen is een fluitje van een cent. Geheel volgens de instructies hangen ze in de woonkamer, in de keuken, in de gang en op de slaapkamer boven, alle vluchtwegen en mogelijke brandhaarden zijn hiermee afgedekt. Een veilig gevoel!

Een rookmelder heeft ook nadelen. Bij ieder baksel uit de oven geeft de rookmelder luid piepend aan dat het wel iets minder lang had gemogen.
In de woonkamer waar wij massaal waxinelichtjes en wierookstokjes opstoken,  veroorzaakt een gezellig omhoog kringelend rooksliertje van slechts één dovend waxinelichtje al een veel minder gezellig hels kabaal.

Dus terug naar de bouwmarkt waar de verkoper mij aanraadt om op plekken waar “gezellige” rook wordt geproduceerd een hittemelder op te hangen.
“Die reageert namelijk niet op rook, maar op temperaturen boven de zestig graden.” aldus de verkoper.
Dat vind ik slim gevonden en schaf er twee aan. Ze hangen alweer een paar weken en ik ga er maar vanuit dat ze het prima doen want ik hoor ze nooit.

Dat is anders met de rookmelder op de slaapkamer die, hoewel wij er nooit roken, bakken of stoken wordt, met regelmaat alarm geeft. Misschien heeft het iets te maken met de afwezigheid van licht want het gebeurt meestal midden in de nacht.
Bij de eerste keer “loos alarm” ben ik als een kip zonder kop door en om het hele huis gerend, zoekend naar de brand en klaar om te redden wat er te redden viel met de van toepassing zijnde alarmnummers voorgeprogrammeerd in de aanslag.
De tweede keer hield ik al rekening met een mogelijk vals alarm en heb eerst de batterij maar eens uit de melder gehaald zodat ik in alle rust en stilte kon zoeken naar een eventueel mogelijk misschien brandje.
Tegenwoordig rol ik slaapdronken uit bed, haal geroutineerd de batterij uit de melder en tol even slaapdronken weer in bed. De gedachte aan brand komt niet eens meer bij me op.