Gaatjes in voegen tussen tegels

Gaatjes in voegen tussen tegels
Heb je je wel eens afgevraagd wie of wat die gaatjes met hoopjes zand eromheen in de voegen tussen je tegels maakt? Die gaatjes worden gemaakt door een klein wespje die ik spontaan “Tourette-wesp” heb gedoopt. Dit omdat het wespje een zeer ingewikkeld vliegpatroon uitvoert voordat hij of zij in zo’n gaatje verdwijnt. Daarbij vliegt hij (best knap!) veel naar opzij. Wanneer ik het vliegpatroon verstoor door bijvoorbeeld mijn grote teen te bewegen gaat het wespje verschrikt in grote wilde banen vliegen om al vrij snel daarna weer helemaal opnieuw met het ingewikkelde vliegpatroon te beginnen alsof het een dwangmatig “dingetje” is wat precies zo en niet anders uitgevoerd moet worden zonder onderbreking.

Maar hoe heet het wespje in het echt? Om daar achter te komen ben ik gaan googelen en kwam al snel uit bij een forum waar iemand klaagt over het “ruïneren van zijn terras” en “wat er aan te doen is?” het mag ook “een chemische oplossing” zijn en er wordt zelfs overwogen om “de hele boel maar af te graven en opnieuw te straten met gestabiliseerd zand” waar “ze” niet in zullen graven.

De veroorzaker van al dit terras-leed blijkt “snuittor-doder” of “snuitkever-doder”, dat mag namelijk ook, te heten en behoort tot de familie van de graafwespen. De snuitkeveroftordoder doodt zoals de naam al doet vermoeden snuitkevers of snuittorren dat mag ook.
Maar wat is dan  een snuittor of snuitkever mag ook? Een snuittor of snuitkever mag ook is zo’n kevertje of tor met een verlengde snuit waarvan als je ‘m ziet meteen denkt “Aaaaaah dat is natuurlijk een snuittor!” of “Ah ja dat is natuurlijk een snuitkever!” En wat doet deze snuittor onder andere? Die produceert larfjes en die vreten dan weer aan de wortels van jouw planten waardoor jij je jaar na jaar afvraagt waarom wil die !$#%&-plant nou niet groeien en met name bloeien? Ze staan er zelfs om bekend complete kamerplanten naar een andere wereld (lees: biobak) te helpen.

En wat gebeurt er dus als je het terras volspuit met gif of drie zware-shag-rokende-mannen in Mercedessen laat aanrukken om “de boel ’s ff fijn aan kant en superstrak te maken”?
Juist, wespje weg, snuittor superblij! Kan weer heerlijk welig tieren, zich voortplanten en de jonge larfjes kunnen weer heerlijk jouw met liefde aangeplante aanplant om zeep helpen!