Aquaduct

Afgelopen vrijdagavond reed ik door het aquaduct bij Akkrum en even later door het aqudact bij Grou. Het regende hard voor het eerst sinds weken van sneeuw. Bij Grou kwam de vraag “waar blijft het regenwater wat op de weg in het aquaduct valt?” bij me op. Ik zag dat het water in een gootje wegliep, maar wat gebeurt er mee? De waterdruk van het grondwater op die diepte is zo groot dat naar beneden weg laten lopen geen optie is.

Eigenlijk interesseert het me op dat moment niet wat het antwoord is. De vraag suggereert wat een wonderbaarlijk stukje techniek zo’n viaduct is. Regenwater is een ding, maar denk ook eens aan grondwater, hoe houden ze het droog in zo’n aquaduct?

Thuis, toch nieuwsgierig geworden en via Google vind ik een artikel uit de kampioen van juni 1997 over het Gouwe-aquaduct bij Gouda. Daar zit onder het wegdek een grindbak waarin het regenwater wordt opgevangen. Daarnaast wordt daarin ook het grondwater wat dwars door anderhalve meter beton toch naar binnen dringt opgevangen. Er wordt gesproken over een hele batterij kasten vol electronica in de gewelven van het aquaduct. Wat al die electronica doet staat er niet bij, maar ik neem aan dat het omhoogpompen van het water erbij hoort. Wel wat jammer, ik had op een originelere oplossing gehoopt. iets verrassender. Zoals bij een raadsel waarvan je weet dat het antwoord heel simpel is, maar je komt er gewoon niet op, en zodra je hoort wat de oplossing is kun je je niet voorstellen dat je daar niet op gekomen bent.

Ik zoek meestal een plaatje bij mijn verhaalachtige letterverzamelingen omdat dit, gek genoeg, de leesbaarheid vergroot. Mijn nichtje Lonneke heeft me op dit idee gebracht (ook weer zo’n dat-ik-daar-nou-zelf-niet-op-kom-moment maar dan anders). Bij het zoeken naar een plaatje van het aquaduct bij Grou doemt meermalen een driewieler op tussen allerhande aquaducten. Wat blijkt? Aan de andere kant van de wereld is een tekort, en niet een overschot, aan water een probleem, en dan met name drinkwater. De fiets van het plaatje (genaamd aquaduct) kun je vullen met vuil water aan de achterkant. Terwijl je naar huis fietst, omdat water daar zelden dicht bij huis is, wordt het water al trappende, door een filter en in de jerrycan boven het voorwiel geperst. Et voila! Mooie fietstocht en volop drinkwater. Prachtig!

foto aquaductfiets

Zoiets had ik voor het aquaduct bij Grou ook gedacht. Dat bijvoorbeeld de beweging van auto’s het regenwater naar boven perst. Hoe weet ik niet, ik ben geen ingenieur. Maar het moet toch kunnen lijkt me.