Fobie aanleren

Ineens is ze er. Je ziet haar vanuit je ooghoek, een vlek waarvan je eigenlijk al aanvoelt wat het is. Je blik richt zich, de acht poten en het lijf worden helder. Een grote renspin. De ergste soort. Heel anders dan die gezellig statische langpootspinnen. De langpootspin kun je heel gemakkelijk buiten zetten door haar bij één poot te pakken. Ze spreidt als je ze goed pakt de rest van haar pootjes en wordt catatonisch. De truc is om haar heel langzaam uit haar web te trekken zodat ze kan besluiten om de boel bij mekaar te houden en het pootje dus verbonden blijft met de rest van het lijf. Kwestie van oefenen.


Maar de grote renspin is een ander verhaal. Daarvoor is koelbloedigheid en snelheid vereist. Bij de geringste verkeerde beweging rent ze ergens heen. En ergens is meestal waar je haar niet wilt hebben, onzichtbaar verdwenen maar zeer aanwezig. Daarom: met grote omzichtigheid een groot drinkglas pakken uit de kamerkast en een vrij stevige envelop zoeken in de post-stapels. Quasi nonchalant en met licht omtrekkende beweging de spin naderen. Wanneer dichtbij, het glas met een gelijkmatige vaart over de spin heen plaatsen. Als het goed is blijft de spin hierbij rustig zitten, zoniet dan is lichte paniek geboden. Vervolgens de envelop onder het glas schuiven (laat de envelop het glas omhoog duwen dan onstaat er geen ruimte waar de spin zich tussen kan wurmen met afgeknelde pootjes of een ontsnapping als gevolg). Dan de hand onder de envelop schuiven waarbij de envelop het glas blijft afsluiten (nu snap je waarom je even hebt doorgezocht naar een steviger envelop). Dan triomfantelijk het hele pakketje naar buiten vervoeren en op geruime afstand van het huis de spin loslaten waarbij een “Pietersburen”- gevoel op zijn plaats is !

Het kan natuurlijk veel simpeler, pak een schoen en pats ! Heb ik ook jaren gedaan, uit pure angst, een spin is eng en die moet dood voordat ie weer in een hoekje kruipt. Doordat ik nu op het platteland woon kom ik voortdurend spinnen tegen, dus zo’n angst is gewoon niet handig en wordt daardoor ook minder.
Nu maar hopen dat de opwarming van de aarde niet doorzet. Stel je voor ben ik net helemaal “oké” met spinnen, zitten er ineens van die giftige zuiderlijke types tussen waardoor je een halve dag verlamd in je bijkeuken ligt te spartelen als je niet oplet!

Kun je een fobie ook weer aanleren?